Ιδρυτικο Καταστατικο του ΣΕΒΗΕ

ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

 

του επί της οδού Αραχώβης 28 , ισόγειο στα Εξάρχεια Αθηνών  Αττικής, ιδρυθέντος σωματείου με την επωνυμία «ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΟΗΘΗΤΙΚΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ» και διακριτικό τίτλο «Σ.Ε.Β.Η.Ε.»


--------------


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’


Ίδρυση – Έδρα – Σκοποί


Άρθρο 1.


Ιδρύεται επαγγελματικό σωματείο με την επωνυμία «Σωματείο Επαγγελματιών Βοηθητικών Ηθοποιών Ελλάδος», και διακριτικό τίτλο «Σ.Ε.Β.Η.Ε.» που λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού αυτού, με έδρα τα Εξάρχεια Αθηνων  Αττικής και ειδικότερα στα ενοικιαζόμενα γραφεία του επί της οδου Αραχώβης 28 στο ισόγειο , κειμένης πολυκατοικίας.

Η σφραγίδα του Σωματείου είναι στρογγυλή, έχει στην περιφέρεια την παραπάνω επωνυμία και τη χρονολογία ίδρυσης και στο κέντρο το λογότυπο του.


Άρθρο 2.


Σκοποί του Σωματείου είναι:


1 – Η παρακολούθηση, η προστασία και η υπεράσπιση των οικονομικών, καλλιτεχνικών, επαγγελματικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των βοηθητικών ηθοποιών.

Η προαγωγή και η εξύψωση του πνευματικού τους επιπέδου και ο αλληλοσεβασμός.


2 – Η καλλιέργεια πνεύματος επαγγελματικής, καλλιτεχνικής και συνδικαλιστικής συνείδησης και αλληλεγγύης, ανάμεσα στα μέλη του.


3 – Η κατοχύρωση της ελεύθερης έκφρασης, των συνδικαλιστικών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων των μελών του.


4 – Η καταπολέμηση και αντιμετώπιση της ανεργίας.


5 – Η προστασία και βελτίωση των όρων ασφάλισης, περίθαλψης και σύνταξης των μελών του.


6 – Η προστασία των μελών του σε όλους τους τομείς καλλιτεχνικής δραστηριότητας, όπως κινηματογράφο, ραδιόφωνο, κέντρα ψυχαγωγίας κλπ.


Άρθρο 3.


Μέσα για την επίτευξη των σκοπών του Σ.Ε.Β.Η.Ε είναι:


1.Συνεργασία με τά υπάρχοντα γραφεία ευρέσεως εργάσιας , με τα γραφεία Παραγωγής και την υπάρχουσα υφιστάμενη δομή.


2.Αν και εφόσων χρειαστεί ίδρυση γραφείου ευρέσεως εργασίας Βοηθητικών ηθοποιών για το Θέατρο, τον Κινηματογράφο, το Ραδιόφωνο, την Τηλεόραση κ.α. 


3. Ίδρυση Επικουρικού Ταμείου, εφ’ άπαξ παροχών για τα εξερχόμενα από το επάγγελμα μέλη του.


4. Ίδρυση Εντευκτηρίου Βοηθητικών Βοηθητικών ηθοποιών.


5. Έκδοση επαγγελματικής εφημερίδας .


6. Η σύσταση και η συμμετοχή σε Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης και είσπραξης πάσης φύσεως συγγενικών δικαιωμάτων και αποδοχών των μελών του, από όλους τους χώρους εργασίας των.


7. Η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων σε όλους τους χώρους εργασίας.


8. Η συσπείρωση στους κόλπους του χωρίς διάκριση όλων των βοηθητικών ηθοποιών που εργάζονται στο χώρο του Θεάματος – Ακροάματος, με σκοπό την προστασία και υπεράσπιση των επαγγελματικών τους συμφερόντων (ηθικών, καλλιτεχνικών και οικονομικών).


9. Η οργάνωση και λειτουργία σεμιναρίων, εργαστηρίων, θεατρικών παραστάσεων.


Γενικές Αρχές

Για την επίτευξη των σκοπών του το σωματείο πρέπει να εφαρμόζει απαραίτητα ένα γενικό πλαίσιο των κάτωθι γενικών αρχών:


Το Σ.Ε.Β.Η.Ε σαν πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, αλλά και σαν καλλιτεχνικό και πνευματικό σωματείο, έχει χρέος να διατηρεί την ενότητα των μελών του, απαραίτητη για την επίτευξη, κοινών στόχων και για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους.


Το Σ.Ε.Β.Η.Ε διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα του, να παίρνει θέση, για θέματα που αφορούν, την προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και την περιφρούρηση των εθνικών, πολιτικών, συνδικαλιστικών, ατομικών, ανθρώπινων ελευθεριών και δικαιωμάτων.


Το Σ.Ε.Β.Η.Ε συνδέει άμεσα τους αγώνες του με τους αγώνες των άλλων εργαζομένων στο χώρο του Θεάματος – Ακροάματος ειδικότερα και με τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων γενικότερα.


Το Σ.Ε.Β.Η.Ε παίρνει μέρος ενεργά σε κάθε προσπάθεια για την πρόοδο και την ανάπτυξη όλων των στοιχείων της πολιτιστικής μας ζωής.


Το Σ.Ε.Β.Η.Ε με πνεύμα αλληλεγγύης, παίρνει μέρος σε διεθνείς κινήσεις που συμφωνούν με  τους  παραπάνω στόχους.


Το Σ.Ε.Β.Η.Ε προσχωρεί σε υπερκείμενες Ενώσεις ή Οργανισμούς, μετά από απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης.


Το Σ.Ε.Β.Η.Ε από τη φύση του και από την σύνθεση του συσπειρώνει εργαζόμενους διαφόρων τάσεων και απόψεων, μέσα σε πνεύμα ευρείας συνεργασίας, με σκοπό την διατήρηση της ενότητας.


Το Σ.Ε.Β.Η.Ε προστατεύει τον βοηθητικό  ηθοποιό αφ’ ενός σαν επαγγελματία μισθωτό και αφ’ ετέρου σαν φορέα φυσικών ιδιαιτεροτήτων, όπως οι καλλιτεχνικές του ενώσεις και ικανότητες χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να εξασκήσει τις επαγγελματικές του δραστηριότητες.


Το Σ.Ε.Β.Η.Ε περιφρουρεί και κατοχυρώνει τις θεμελιώδεις συνδικαλιστικές ελευθερίες, όπως η ελευθερία της έκφρασης – χωρίς την οποία δεν νοείται ύπαρξη του  καλλιτεχνικού επαγγέλματος – από όλους τους κινδύνους.



ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’


Μέλη – Δικαιώματα – Υποχρεώσεις.


Άρθρο 4.


Μέλη του Σωματείου.

Το Σωματείο αποτελείται από δόκιμα, ενεργά και επίτιμα μέλη.

Η απόκτηση μια από της παραπάνω ιδιότητες εξαρτάται από τις αντίστοιχες προϋποθέσεις και συνθήκες. Για κάθε κατηγορία μελών τηρούνται ξεχωριστά βιβλία.


Άρθρο 5.


Δόκιμα μέλη.


Προστατευόμενο μέλος του Σ.Ε.Β.Η.Ε μπορεί να γίνει κάθε βοηθητικός ηθοποιός από την πρώτη ημέρα εργασίας του σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους, ύστερα … στο ΔΣ του Σ.Ε.Β.Η.Ε

Τα δόκιμα μέλη δεν έχουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ενεργών μελών του Σ.Ε.Β.Η.Ε


Άρθρο 6.


Ενεργά μέλη.

1. – Το προστατευόμενο μέλος του Σ.Ε.Β.Η.Ε που έχει τα προσόντα του άρθρου 5 μπορεί να γίνει ενεργό ύστερα από αίτηση του στο ΔΣ του Σ.Ε.Β.Η.Ε αφού πραγματοποιήσει 30 ημερομίσθια σε όλους τους χώρους δουλειάς των βοηθητικών ηθοποιών μετά την εγγραφή του στα δόκιμα μέλη.

Η πραγματοποίηση τους αποδεικνύεται με κάθε αποδεικτικό μέσο, τα ένσημα σε κάθε περίπτωση θα προέρχονται από καθαρά καλλιτεχνική εργασία.

2. – Τα δόκιμα μέλη γίνονται ενεργά εφ’ όσον δεν έχουν επιδείξει αντισωματειακή και αντισυνδικαλιστική συμπεριφορά.


Άρθρο 7.


Επίτιμα μέλη


Επίτιμα μέλη ονομάζονται μετά από πρόταση του ΔΣ του Σ.Ε.Β.Η.Ε ή μελών του, και απόφαση της ΓΣ άτομα που έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες, για τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του Σωματείου.


Άρθρο 8.


Διαγραφή μελών


Ενεργά μέλη του Σ.Ε.Β.Η.Ε διαγράφονται από το Σωματείο:


1.Εάν καθυστερούν αδικαιολόγητα περισσότερες από έξι μηνιαίες συνδρομές, ή οποιαδήποτε άλλη οφειλή προς το Σωματείο και αφού ειδοποιηθούν με έγγραφο και δεν εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις μέσα σε ένα μήνα από τη λήξη της παραπάνω προθεσμίας, διαγράφονται με απόφαση του ΔΣ.


2.Εάν χωρίς να παύσουν να ασκούν το επάγγελμα του ηθοποιού, γίνουν μόνιμα ή πρόσκαιρα θεατρικοί ή ραδιοτηλεοπτικοί ή κινηματογραφικοί επιχειρηματίες ψυχαγωγικών κέντρων και χρησιμοποιούν άλλους ηθοποιούς, με μισθό ή ποσοστό για δικό τους όφελος. Η διαγραφή γίνεται με απόφαση του ΔΣ.


3.Εάν βαρύνονται με αντισωματειακή ή αντισυνδικαλιστική ενέργεια ή αντιδημοκρατική δράση και έχουν προβεί σε πράξεις που αντιβαίνουν στο κοινό αίσθημα δικαίου και ανθρωπισμού. Η διαγραφή γίνεται με απόφαση της ΓΣ και ύστερα από πρόταση του Πειθαρχικού Συμβουλίου ή του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Β.Η.Ε


3.Εξαιρούνται από τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 3 οι στρατιώτες, οι γυναίκες που εγκυμονούν, οι ασθενείς που υποφέρουν από μακροχρόνια ασθένεια και οι ευρισκόμενοι για μεγάλο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό.


4.Συγκεκριμένα οι στρατιώτες για όλη τη διάρκεια της θητείας του, οι έγκυες για γυναίκες για όλο το διάστημα της εγκυμοσύνης τους και για δύο χρόνια μετά τον τοκετό και οι μακρόχρονα ασθενείς για όλο το διάστημα της ασθένειας τους απαλλάσσονται από την υποχρέωση να πληρώνουν συνδρομές και τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα δεν συνυπολογίζονται στην τετραετία της παρ.3 του παρόντος άρθρου.


5.Δεν διαγράφονται και δεν υπάγονται στην τετραετία της παρ.3 του παρόντος άρθρου, μέλη του Σ.Ε.Β.Η.Ε που έχουν συμπληρώσει το (50) πεντηκοστό έτος της ηλικίας τους, και το κατώτερο συνταξιοδοτικό όριο ημερομισθίων ως βοηθητικοί ηθοποιοί και μέχρι τη συμπλήρωση του ηλικιακού χρόνου συνταξιοδότησής τους.


Επανεγγραφή Μελών.


Δόκιμα ή ενεργά μέλη του Σ.Ε.Β.Η.Ε ξαναεγγράφονται στο Σωματείο και κατατάσσονται στην κατηγορία στην οποία ανήκουν:

1. Εάν έχουν διαγραφεί σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 8, έχουν παύσει να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και έχουν εκπληρώσει στο ακέραιο τις εργοδοτικές τους υποχρεώσεις. Η επανεγγραφή γίνεται με απόφαση του ΔΣ από την πρώτη μέρα που αυτά τα μέλη παύσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και το δηλώσουν εγγράφως στο ΔΣ του Σ.Ε.Β.Η.Ε


2. Εάν έχουνε διαγραφεί σύμφωνα με την παρ.3 του άρθρου 8, ξαναεγγράφονται με απόφαση του ΔΣ του Σ.Ε.Β.Η.Ε από την πρώτη ημέρα εργασίας τους σαν ηθοποιοί σε όλους τους χώρους εργασίας εφ’ όσον προσκομίσουν συμβόλαιο ή άλλο αποδεικτικό εργασίας.


3. Εάν έχουν διαγραφεί σύμφωνα με την παρ.4 του άρθρου 8, ξαναεγγράφονται στο Σ.Ε.Β.Η.Ε αφού αποχωρήσουν από τη συνδικαλιστική οργάνωση που είχαν εγγραφεί και με απόφαση του ΔΣ του Σ.Ε.Β.Η.Ε


4. Εάν έχουν διαγραφεί σύμφωνα με την παρ.5 του άρθρου 8, ξαναεγγράφονται με απόφαση του Δ.Σ. ή του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Β.Η.Ε


5. Για τις περιπτώσεις επανεγγραφής που αφορούν σε μέλη που έχουν διαγραφεί σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 8, αποφασίζει το ΔΣ σύμφωνα με το Νόμο.


6. Σε οποιαδήποτε περίπτωση επανεγγραφής, ο χρόνος διαγραφής δεν θεωρείται σαν χρόνος που έχει διανυθεί με την ιδιότητα του μέλους του Σωματείου.


Άρθρο 10.


Αρμόδιο όργανο για την λήψη απόφασης σχετικά με εγγραφή, ή επανεγγραφή μέλους ή μετάταξη αυτού από τη μια κατηγορία στην άλλη, είναι το ΔΣ του Σωματείου εκτός των περιπτώσεων όπου ορίζεται ειδικά σαν αρμόδιο όργανο η ΓΣ.


Άρθρο 11.


Υποχρεώσεις μελών


Ενεργά και Δόκιμα μέλη είναι υποχρεωμένα:


1. Να πληρώνουν τις μηνιαίες συνδρομές τους κάθε τρίμηνο. 


Το ΔΣ με απόφασή του καθορίζει 


2. Το ποσό της εγγραφής και το ύψος των μηνιαίων συνδρομών.  Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 5€.


3. τον τρόπο είσπραξης των συνδρομών .


4. Να είναι παρόντα στις Γενικές Συνελεύσεις του Σ.Ε.Β.Η.Ε ή σε οποιαδήποτε άλλη συγκέντρωση, συνάντηση ή εκδήλωση.


5. Να προσφέρουν κάθε υπηρεσία ή εργασία που θα βοηθάει στην πραγματοποίηση των σκοπών του Σωματείου.


6. Να πειθαρχούν στις διατάξεις του Καταστατικού και στις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και του Διοικητικού Συμβουλίου.


7. Να ενημερώνουν την Επιτροπή του Τμήματος όπου ανήκουν για ζητήματα που ενδιαφέρουν τον κλάδο και ειδικότερα το Σωματείο.


8. Να μην ανήκουν ταυτόχρονα σε επαγγελματικό Σωματείο, Σύλλογο ή Όμιλο αναγνωρισμένα από το Πρωτοδικείο που έχει τους ίδιους σκοπούς ή αντιστρατεύεται στους σκοπούς και τις επιδιώξεις του Σ.Ε.Β.Η.Ε και τις διατάξεις του καταστατικού του.


Άρθρο 12.


Δικαιώματα μελών.


1. Τα ενεργά μέλη έχουν το δικαίωμα να μετέχουν στην Γενική Συνέλευση, να παίρνουν το λόγο, να υποβάλλουν προτάσεις, να ψηφίζουν, να εκλέγουν και να εκλέγονται σε όλα τα όργανα του Σωματείου.


2. Τα δόκιμα μέλη έχουν το δικαίωμα να παρακολουθούν τις Γενικές Συνελεύσεις του Σωματείου με δικαίωμα λόγου αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου. Δεν μπορούν να εκλέγουν και να εκλέγονται.


3. Τα ενεργά, δόκιμα μέλη έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν τα ωφελήματα που προβλέπονται από το Καταστατικό και τους κανονισμούς του Σ.Ε.Β.Η.Ε ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν. Σε περίπτωση που αποσυρθούν με την θέλησή τους, ευθύνονται για τις υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει στο Σωματείο κατά την περίοδο που ήταν μέλη του.



ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’


Διοίκηση


Άρθρο 13


1. Το Σ.Ε.Β.Η.Ε διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από επτά (7) μέλη,προσωπικά και αλληλέγγυα υπεύθυνα για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους που απορρέουν από το Καταστατικό και τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων.


2. Τα ενεργά μέλη του Σωματείου εκλέγουν  το Δ.Σ. όταν γίνεται  η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας της Ελλάδας .


3. Το ΔΣ οφείλει να συνεδριάσει μέσα σε 8 ημέρες από την εκλογή του, ύστερα από πρόσκληση του πρώτου σε σειρά επιτυχίας συμβούλου του πρώτου σε σειρά ψηφοδελτίου και να εκλέξει, με μυστική ψηφοφορία και σχετική πλειοψηφία, ανάμεσα στα εκλεγμένα μέλη του, τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο,  το Γενικό Γραμματέα, τον  Αναπληρωτή Γραμματέα, τον Ταμία, τον Αναπληρωτή Ταμία, και τον Έφορο .


4. Το ΔΣ οφείλει στις δύο πρώτες συνεδριάσεις του να ορίζει τους εκπροσώπους σε Οργανισμούς, Επιτροπές, Διοικητικά Συμβούλια και γενικά όπου υπάρχει εκπροσώπηση του Σ.Ε.Β.Η.Ε ορίζοντας εκπροσώπους του από τα τακτικά ή αναπληρωματικά μέλη του ΔΣ, εκτός του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα, κατά προτίμηση από τους αντίστοιχους Τομείς. 


Δεν επιτρέπεται ο διορισμός του ίδιου προσώπου, στο ίδιο όργανο, για τρεις συνεχόμενες θητείες. Δεν επιτρέπεται στον εκπρόσωπο να εργάζεται στον οργανισμό στον οποίον είναι εκπρόσωπος, στο διάστημα της θητείας του.


5. Το ΔΣ παραλαμβάνει μέσα σε 10 ημέρες από την συγκρότησή του, τη σφραγίδα, τα βιβλία και τη Διοίκηση του Σωματείου από το προηγούμενο ΔΣ με ενυπόγραφο πρωτόκολλο.


6. Το ΔΣ συνέρχεται υποχρεωτικά σε ολομέλεια μια φορά το μήνα, σε τομείς μια φορά την εβδομάδα και εκτάκτως κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου ή των Αντιπροέδρων (υπεύθυνων των Τομέων) ή εάν το ζητήσουν ενυπόγραφα τρία από τα μέλη του.


7. Η Ολομέλεια του ΔΣ ή οι Τομείς βρίσκονται σε απαρτία όταν είναι παρόντα τόσα μέλη όσα αποτελούν πλειοψηφία, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου ή ενός εκ των δύο Αντιπροέδρων. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με σχετική πλειοψηφία των παρόντων.


8. Η ψήφος του Προέδρου είναι ίση με τις άλλες.


9. Αν ένας σύμβουλος παραιτηθεί ή απουσιάζει αδικαιολόγητα περισσότερο από ένα μήνα από τις συνεδριάσεις των Τομέων, ή σε τρεις συνεχείς συνεδριάσεις της Ολομέλειας, το ΔΣ μπορεί να τον αναπληρώσει ή να τον αντικαταστήσει με τον πρώτο αναπληρωματικό του συνδυασμού του.


10. Τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας και των Τομέων μπορούν να παρακολουθούν οι αναπληρωματικοί Σύμβουλοι και τα μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής με δικαίωμα λόγου.


11. Δεν επιτρέπεται το ίδιο πρόσωπο να καταλαμβάνει τη θέση του Προέδρου, ή του Γενικού Γραμματέα, ή του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα περισσότερες από δυο συνεχείς θητείες.


12. Η ανάληψη μιας ή περισσότερων ιδιοτήτων στο ΔΣ είναι δικαίωμα και υποχρέωση του κάθε μέλους.



Καθήκοντα της Διοίκησης


Άρθρο 14


Α – Η Ολομέλεια του Διοικητικού Συμβουλίου αποτελείται από το σύνολο των εκλεγμένων μελών του και:

1. Αποφασίζει την κατεύθυνση της δράσης του Σωματείου ώστε να εκπληρώνονται οι σκοποί του να εκτελούνται οι αποφάσεις των ΓΣ.


2. Επιβλέπει την τήρηση του Καταστατικού, συντάσσει κανονισμούς λειτουργίας τμημάτων ή οργανισμών και τους φέρνει προς έγκριση στις ΓΣ.


3. Προκηρύσσει Δημοψηφίσματα για σοβαρά θέματα που απασχολούν τον κλάδο.


4. Υποβάλλει στην Γενική Συνέλευση έως το τέλος του Φεβρουαρίου κάθε χρόνου, τον απολογισμό του χρόνου που έχει περάσει, τον Γενικό Ισολογισμό κλεισμένο την 1η Δεκεμβρίου καθώς και τον προϋπολογισμό του χρόνου που έχει αρχίσει.


5. Προσκαλεί τα μέλη του Σ.Ε.Β.Η.Ε σε Γενική Συνέλευση και συντάσσει την Ημερήσια Διάταξη.


6. Εγγράφει, διαγράφει, ξαναεγγράφει, ή μετατάσσει τα μέλη του Σ.Ε.Β.Η.Ε σύμφωνα με το Καταστατικό. Επικυρώνει την αναθεώρηση του Μητρώου που γίνεται από την Επιτροπή που προβλέπει το άρθρο 8 παρ.3.


7. Συγκροτεί ειδικές επιτροπές από μέλη του Σ.Ε.Β.Η.Ε για μελέτη και ενημέρωση πάνω σε επαγγελματικά προβλήματα.


8. Ορίζει από τα μέλη του ή τους αναπληρωματικούς και σε συνεννόηση με τους αντίστοιχους Τομείς, τους εκπροσώπους του, στους διάφορους Φορείς και Οργανισμούς.


9. Διακηρύσσει Αρχαιρεσίες σύμφωνα με το Καταστατικό.


10. Η Ολομέλεια του Δ.Σ. μπορεί να πάρει επαγγελματικά μέτρα αν ένα μέλος του Σωματείου ή μία Αντιπροσωπευτική Επιτροπή καταγγείλουν καταστρατήγηση νόμιμων δικαιωμάτων των μελών, που απορρέουν από το Νόμο ή τις συλλογικές συμβάσεις.

Ιδίως μπορεί: Να δώσει εντολή στα μέλη του Σ.Ε.Β.Η.Ε να αποχωρήσουν

προσωρινά από την εργασία του παραβάτη εργοδότη ή Οργανισμού, προκειμένου να λυθεί η διαφορά που έχει προκύψει.

Να καλύψει νομικά και να προστατεύσει υλικά και ηθικά τα μέλη του.

Να ενημερώσει την Κοινή Γνώμη πάνω στα ζητήματα που παρουσιάζονται

Εφ’ όσον το κρίνει απαραίτητο.

Να παρέμβει ρυθμιστικά σε διαφορές, ή αθετήσεις υποχρεώσεων ανάμεσα

στα μέλη ή σε διαφορές ανάμεσα στα μέλη εταιρειών –παραγωγής-εργοδοτών

Β) Ο Τομέας Διοίκησης αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον Γενικό Γραμματέα τον ‘Έφορο, τον Ταμία, τον Αναπληρωτή Ταμία

Αποφασίζει για:

-Τη λειτουργία του Σωματείου και την οικονομική του κατάσταση.

-Τα θέματα ακίνητης και κινητής περιουσίας.

-Τα θέματα ασφάλισης και περίθαλψης.

-Την πρόσληψη απαραίτητου προσωπικού.

-Την έκδοση ενημερωτικού δελτίου για τα μέλη, με βάση τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Ολομέλειας και των Τομέων του ΔΣ, για την πορεία και τις δραστηριότητες του Σ.Ε.Β.Η.Ε


Έχει επίσης την ευθύνη για την έκδοση εφημερίδας ή περιοδικού του Σ.Ε.Β.Η.Ε, για τη συμμετοχή του Σ.Ε.Β.Η.Ε σε έκδοση βιβλίου ή οποιουδήποτε άλλου εντύπου, καθώς και για την ενημέρωση των μελών του Σ.Ε.Β.Η.Ε σε τακτά χρονικά διαστήματα.


Αποφασίζει την προκήρυξη και σύγκληση Συνελεύσεων κατά επαγγελματικό χώρο. Παρεμβαίνει και επιλύει προβλήματα που δημιουργούνται ανάμεσα στην εργοδοσία όλων των κατηγοριών και στους εργαζόμενους βοηθητικούς ηθοποιούς.

Καταρτίζει με ευθύνη του σχέδια συλλογικών συμβάσεων , τις οποίες εισηγείται στην Ολομέλεια του Δ.Σ.


Αναλαμβάνει να δημιουργήσει ιστοσελίδα του σωματείου στο διαδίχτυο ώστε να ενημερώνονται τα μέλη για τις δραστηριότητες, τις αποφάσεις και τις συγκλήσεις των συνελεύσεων του σωματείου.

Οι διατυπώσεις δημοσιότητας που προβλέπονται για τις συγκλήσεις των γενικών συνελεύσεων και των λοιπών οργάνων του σωματείου δύναται να γίνονται και ηλεκτρονικά ή αποκλειστικά ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του σωματείου και με ηλεκτρονική αλληλογραφία αν αποφασιστεί τούτο σε τακτική ή έκτακτη γενική συνέλευση.


Έχει την ευθύνη για τη λειτουργία σεμιναρίων, εκδηλώσεων καλλιτεχνικής μορφής και για οτιδήποτε άλλο αφορά στην Οργάνωση και λειτουργία του Ζωντανού Οργανισμού.



Καθήκοντα Προέδρου


Άρθρο 15


Ο Πρόεδρος προεδρεύει στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της Ολομέλειας και του Τμήματος Διοίκησης και εισηγείται με το Γενικό Γραμματέα, σε συνεργασία και με τους Αντιπροέδρους, τα θέματα Η.Δ. που συντάσσει μαζί του.

Εκπροσωπεί το Σωματείο σε κάθε Αρχή, Διοικητική, ή Δικαστική και υπογράφει ΣΣΕ εκτελώντας αποφάσεις της Ολομέλειας του Δ.Σ.

Τα εντάλματα πληρωμών, τα γραμμάτια, τα πάσης φύσεως συμβόλαια και συμφωνητικά, τις εξουσιοδοτήσεις και επιταγές για ανάληψη από τις Τράπεζες καταθέσεων του Σωματείου, καθώς και πράξεις κατά οποιουδήποτε προσώπου φυσικού ή νομικού και για οποιαδήποτε αιτία.

Φροντίζει για τη σύγκληση των συνεδριάσεων της Ολομέλειας και του Τομέα Διοίκησης.

Συντονίζει την λειτουργία των μελών του ΔΣ και του προσωπικού.

Στις επαφές του με κρατικούς παράγοντες η εργοδοτικές οργανώσεις, συνοδεύεται από δύο τουλάχιστον μελή της Ολομέλειας του ΔΣ που ορίζει η ίδια.

Αν ο Πρόεδρος απουσιάζει τον αναπληρώνει ο Αντιπρόεδρος .

Καθήκοντα Αντιπροέδρου


Άρθρο 16


Έχει την ευθύνη μαζί με το Γραμματέα της εισήγησης των θεμάτων, του καταρτισμού της Η.Δ. του Τομέα, της εν γένει λειτουργίας και αποτελεσματικότητας του Τομέα που είναι στην ευθύνη του.

Έχει την ευθύνη μαζί με το Γραμματέα Θεάτρου για τα πρακτικά των συνεδριάσεων και την αλληλογραφία για θέματα του Τομέα ευθύνης των.


Καθήκοντα  Αντιπροέδρου


Άρθρο 17


Αναπληρώνει στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας του Δ.Σ. τον Πρόεδρο  σε περίπτωση που απουσιάζει.

Προεδρεύει του Τομέα Οπτικοακουστικού, σύντασσει μαζί με το Γραμματέα, την Ημερήσια Διάταξη , και συγκαλεί τη συνεδρίαση. Έχει την κύρια ευθύνη της παρακολούθησης των νομοθετημάτων που αφορούν στο οπτικοακουστικό, της παρακολούθησης των θεμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την ευθύνη μαζί με το Γραμματέα Οπτικοακουστικού τις λειτουργίες σεμιναρίων του οπτικοακουστικού χώρου.

Υπογράφει μαζί με το Γραμματέα Οπτικοακουστικού τα έγγραφα και τα πρακτικά των

συνεδριάσεων του χώρου ευθύνης τους.


Καθήκοντα Γενικού Γραμματέα


Άρθρο 18.


Τηρεί τα Αρχεία και τα Μητρώα του Σωματείου.

Συντάσσει μαζί με τον Πρόεδρο και τους Αντιπροέδρους τις Η. Δ. των συνεδριάσεων της Ολομέλειας και του Τμήματος Διοίκησης. Έχει την ευθύνη των πρακτικών των συνεδριάσεων των δύο αυτών οργάνων, Κρατεί με ευθύνη του τη σφραγίδα του Σωματείου. Υπογράφει τα εξερχόμενα έγγραφα μαζί με τον Πρόεδρο και τα εντάλματα

πληρωμών και εισπράξεων μαζί με τον Πρόεδρο και Ταμία. Διεξάγει την εσωτερική αλληλογραφία του Σωματείου. Εποπτεύει και ελέγχει την καλή λειτουργία των γραφείων, προΐσταται του προσωπικού. Όταν απουσιάζει ή κωλύεται τον αναπληρώνει ο Γραμματέας Δημοσίων Σχέσεων και Αναπληρωτής Γραμματέας.

Καθήκοντα Γραμματέα Δημοσίων Σχέσεων και Αναπληρωτή Γεν. Γραμματέα


Καθήκοντα Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα


Άρθρο 19


Αναπληρώνει το Γ. Γραμματέα σε περίπτωση απουσίας του.

Έχει την ευθύνη της ενημέρωσης του γραπτού και ηλεκτρονικού Τύπου για τις αποφάσεις πάνω στα θέματα που αποφασίζονται. Έχει την ευθύνη για την επικοινωνία και ενημέρωση με τα μέλη και την ευθύνη για τη σύνταξη και αποστολή στους χώρους εργασίας ενημερωτικών δελτίων που αφορούν στις δραστηριότητες του Σ.Ε.Β.Η.Ε


Καθήκοντα Ταμία


Άρθρο 20.


Ο Ταμίας:

α- Εισπράττει όλες τις προσόδους του Σωματείου με ειδικές τριπλότυπες αποδείξεις καθώς και τα χρήματα που εμβάζουν τρίτοι, τις δωρεές Υπουργείων και άλλων Οργανισμών Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, προς το Σωματείο μέσω Τραπεζών ή Ταχυδρομείου ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, σε οποιαδήποτε ποσό και αν ανέρχονται.


β-Έχει την απόλυτη ευθύνη για την είσπραξη των συνδρομών και των εισφορών των μελών.


γ-Ενεργεί τις πληρωμές δίνοντας αποδείξεις, καθώς και τις αναλήψεις των καταθέσεων με γραμμάτια ή εξουσιοδοτήσεις υπογραμμένα όπως ορίζεται στα άρθρα 15,16,17,18,19,20.


δ-Τηρεί βιβλίο Ταμείου και ευθύνεται για την καλή και ακριβή τήρηση του από το λογιστή του Σ.Ε.Β.Η.Ε, όπως και όλων των άλλων διαχειριστικών …


ε-Κρατά στα χέρια του από τα χρήματα του ταμείου του Σ.Ε.Β.Η.Ε ποσό που καθορίζεται από τη Ολομέλεια του ΔΣ για την πληρωμή των μηνιαίων εξόδων και καταθέτει το υπόλοιπο στην Τράπεζα.


στ-Υποβάλλει στην Ολομέλεια του ΔΣ κάθε μήνα συνοπτική κατάσταση των εσόδων και εξόδων του προηγούμενου μήνα.

Η Ολομέλεια του ΔΣ ή οι Τομείς του, μπορούν να ζητούν οποιαδήποτε στιγμή την ταμειακή κατάσταση του Σ.Ε.Β.Η.Ε


ζ-Είναι προσωπικά υπεύθυνος για κάθε απώλεια αποδείξεων εισπράξεων και πληρωμών.


η-Υποβάλλει στην Γενική Συνέλευση λογοδοσία για τη διαχείριση του.

Όταν ο Ταμίας απουσιάζει από την έδρα του Σωματείου ή κωλύεται τον αναπληρώνει ο 

Αναπληρωτής Ταμίας.


Καθήκοντα Αναπληρωτή Ταμία


Άρθρο 21


Ο Αναπληρωτής Ταμίας αναπληρώνει τον Ταμία όταν αυτός απουσιάζει ή κωλύεται.

Έχει την εποπτεία του Ταμείου Πρόνοιας. Εποπτεύει την οργάνωση των εορτών και των εκδηλώσεων του Σ. Ε.Η. Έχει την ευθύνη της διαχείρισης των εκδηλώσεων που γίνονται με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του Σ.Ε.Β.Η.Ε

Καθήκοντα Εφόρου.

Καθήκοντα Εφόρου


Άρθρο 22.


Ο Έφορος έχει την ευθύνη για τη διαφύλαξη όλης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Σωματείου που την παραλαμβάνει με ειδικό πρωτόκολλο από την προηγούμενη διοίκηση, διατηρώντας ειδικό βιβλίο Αποθήκης. Είναι ο υπεύθυνος της βιβλιοθήκης και επιστατεί στην ακίνητη περιουσία του Σ.Ε.Β.Η.Ε Όταν ο Έφορος απουσιάζει τον αναπληρώνει Σύμβουλος που ορίζεται από τον Τομέα Διοίκησης του Δ.Σ.

Άρθρο 23.



Μελετά όλα τα θέματα που αφορούν το τον ΕΦΚΑ, το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΔ, την Εργατική Κατοικία κλπ. Και γενικότερα το σύνολο των ασφαλιστικών, φορολογικών και οικονομικών υποχρεώσεων του σωματείου.

Παρακολουθεί τα σχετικά με την περίθαλψη και την ασφάλιση προβλήματα που αφορούν στις ανάγκες των μελών του Σ.Ε.Β.Η.Ε

Εισηγείται στον Τομέα Διοίκησης ή στην ολομέλεια το σύνολο των θεμάτων που αφορούν στην Ασφάλιση και την Περίθαλψη.

Εκπροσωπεί το Σ.Ε.Β.Η.Ε στους παραπάνω Οργανισμούς.

Γραμματέας Θεάτρου

Έχει την ευθύνη μαζί με τα άλλα μέλη του Τομέα για την οργάνωση και λειτουργία θεατρικών σεμιναρίων κάθε μορφής.


Άρθρο 24.


Τ α μέλη του Δ.Σ. δεν αμείβονται .

Το Δ.Σ. προτείνει στη Γ.Σ. που αποφασίζει για τον Προϋπολογισμό κάθε χρόνου να χορηγούνται από το Ταμείο του Σ.Ε.Β.Η.Ε έξοδα κίνησης και παράστασης σύμφωνα με το Νόμο στα μέλη του Δ.Σ. και επίδομα λαθών στον Ταμία.

Προσωπικό


Άρθρο 25.


Ο Τομέας Διοίκησης του Δ.Σ. αποφασίζει την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού για τη λειτουργία των γραφείων του Σ.Ε.Β.Η.Ε

Ψηφίζει εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας των γραφείων που προβλέπει και τα καθήκοντα του προσωπικού.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ


Έλεγχος – Καθήκοντα


Άρθρο 26.


Εξελεγκτική Επιτροπή, εκλεγόμενη σύμφωνα με το Καταστατικό του Σ.Ε.Β.Η.Ε.

Τα μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής δεν έχουν δικαίωμα να εκλέγονται σε άλλα όργανα του Σ.Ε.Β.Η.Ε Αν τα μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής κωλύονται για μεγάλο διάστημα να παρευρίσκονται στα συμβούλια της Εξελεγκτικής Επιτροπής, αναπληρώνονται από τους κατά σειρά αναπληρωματικούς.


2-Η Εξελεγκτική Επιτροπή πρέπει να συνεδριάσει σε πέντε μέρες από την εκλογή της, με πρόσκληση του πρώτου κατά σειρά επιτυχίας εκλεγμένου μέλους, για να εκλέξει ανάμεσα στα μέλη της, με μυστική ψηφοφορία, τον Προϊστάμενο και το Γραμματέα της Εξελεγκτικής Επιτροπής, καθώς και τον υπεύθυνο για το Μητρώο.


3-Η Εξελεγκτική Επιτροπή ασκεί τον έλεγχο στα μητρώα του Σωματείου, σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 3


4. Στα μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής, μπορεί να χορηγούνται τα έξοδα κίνησης που προβλέπει τα άρθρο 24.


Άρθρο 27


1-Η Εξελεγκτική Επιτροπή, προσκαλείται με έγγραφο του Προϊστάμενου και του Γραμματέα. Βρίσκεται σε απαρτία με 4 τουλάχιστον μέλη μεταξύ των οποίων και ο Προϊστάμενος ή ο Γραμματέας, και αποφασίζει με απόλυτη πλειοψηφία.

Η Εξελεγκτική Επιτροπή ελέγχει και εποπτεύει την οικονομική και διοικητική διαχείριση του Διοικητικού Συμβουλίου. Επιβλέπει αν η δράση του Δ.Σ. συμφωνεί με τις διατάξεις του ίδιου, του Καταστατικού, και των Γενικών Συνελεύσεων. 

Ασκεί τον οικονομικό έλεγχο των Ταμείων και των Οργανισμών του Σ.Ε.Β.Η.Ε, υποχρεωτικά μία φορά το μήνα και έκτακτα κάθε φορά που κρίνει αναγκαίο ή με γραπτή πρόσκληση του Σ.Ε.Β.Η.Ε, ή με γραπτή αιτιολογημένη καταγγελία των μελών του Σ.Ε.Β.Η.Ε


2-Υποβάλλει με έγγραφο, προτάσεις στο ΔΣ του Σ.Ε.Β.Η.Ε και εισηγείται τρόπους για την ανάπτυξη της οικονομικής και διοικητικής δραστηριότητας του Σ.Ε.Β.Η.Ε


3-Η Εξελεγκτική Επιτροπή έχει το δικαίωμα να ανακοινώνει με εγκύκλιο ή Δελτίο ενημέρωσης στα μέλη το πόρισμα κάθε ελέγχου ή με τοιχοκόλληση στους τόπους εργασίας και συναναστροφής των μελών, αφού τα υποβάλλει ταυτόχρονα και στο Δ.Σ. του Σ.Ε.Β.Η.Ε


4-Για τον έλεγχο των Ταμείων μπορεί η Εξελεγκτική Επιτροπή, όταν το κρίνει αναγκαίο να προσλάβει και ειδικό λογιστή με έξοδα του Σ.Ε.Β.Η.Ε ή του Ταμείου Προνοίας, ανάλογα με το όργανο που αφορά ο έλεγχος.


5-Τα πρακτικά των Συνεδριάσεων της Εξελεγκτικής Επιτροπής συντάσσει ο Γραμματέας και τα υπογράφουν ο Προϊστάμενος και τα μέλη. Συντάσσει επίσης έκθεση για κάθε θέμα και την υποβάλλει στο Δ.Σ. και στη Γενική Συνέλευση. Στοιχεία για τον έλεγχο έχει δικαίωμα να ζητά οποτεδήποτε κάθε μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής με εξουσιοδότηση της και τα παραλαμβάνει με υπογραφή σχετικού πρωτοκόλλου.


6-Σε περίπτωση που η Εξελεγκτική Επιτροπή διαπιστώσει ανωμαλίες οικονομικές ή διοικητικές, ζητά με αίτηση της προς το Δ.Σ. σύγκληση Γενικής Συνέλευσης. Στην αίτηση αυτή πρέπει να αναφέρει και τους λόγους για τους οποίους θεωρεί αναγκαία τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης τηρώντας τους όρους του άρθρου 29. Αν μέσα σε ένα μήνα από την υποβολή της αίτησης δεν συγκληθεί η Γενική Συνέλευση, η Εξελεγκτική Επιτροπή έχει το δικαίωμα να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε


Γενική Συνέλευση


‘Άρθρο 28.


Η Γενική Συνέλευση είναι το κυρίαρχο όργανο του Σώματος.


1 – Συγκαλείται τακτικά μια φορά κάθε χρόνο στη μέση της θητείας του Δ . Σ . για απολογισμό της χρονιάς.

Έκτακτα κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη κατά την κρίση του Δ.Σ., της Εξελεγκτικής Επιτροπής, ή κατά την κρίση και έγγραφη πρόταση του 10% των μελών.


2-Η πρόσκληση των μελών για τακτική Γενική Συνέλευση γίνεται τουλάχιστον 8 ημέρες πριν από τη σύγκληση της. Οι έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις συγκαλούνται μέσα σε 8 ημέρες από την ανακοίνωση τους. 


Οι Γ. Συνελεύσεις, ανακοινώνονται με αποστολή email σε όλα τα μέλη του Σ.Ε.Β.Η.Ε. πρόσκληση στην οποία αναγράφεται οπωσδήποτε ο τόπος, ο χρόνος και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.


3-Αν το Δ.Σ. δε συγκαλέσει Γ. Συνέλευση μέσα σε 15 ημέρες όταν το ζητήσει η Εξελεγκτική Επιτροπή ή το 1/30 των ταμειακών εντάξει μελών, τότε συγκαλούν Γενική Συνέλευση απ’ ευθείας οι αιτούντες σύμφωνα με τους παραπάνω όρους.


4-Η Γενική Συνέλευση έχει απαρτία όταν είναι παρόντα το 1/3 των ταμειακώς εντάξει μελών. Στο σχηματισμό απαρτίας δε δεν υπολογίζονται τα αποδεδειγμένα εργαζόμενα εκτός έδρας ταμειακώς εντάξει μέλη του Σ.Ε.Β.Η.Ε

Σε περίπτωση μη απαρτίας στην πρώτη Γενική Συνέλευση συγκαλείται δεύτερη Γενική Συνέλευση μέσα σε 8 ήμερες, με απαρτία το 1/4 των ταμειακώς εντάξει μελών του Σ.Ε.Β.Η.Ε που βρίσκονται στην έδρα του Σωματείου. Σε περίπτωση μη απαρτίας και στη δεύτερη Γενική Συνέλευση συγκαλείται και τρίτη με απαρτία το 1/5 των ταμειακώς εντάξει μελών.

Σε περίπτωση αποτυχίας και της τρίτης Γενικής Συνέλευσης το Δ . Σ . μπορεί να συγκαλέσει μέσα σε ένα μήνα νέα Γενική Συνέλευση, που θεωρείται πρώτη.

Στις επαναλαμβανόμενες λόγω μη απαρτίας Γενικές Συνελεύσεις, Ημερήσια Διάταξη παραμένει η αρχική.

Οι Γενικές Συνελεύσεις δύναται να γίνονται και με τηλεδιάσκεψη σε περίπτωσης κωλύματος κάποιων μελών για αυτοπρόσωπη παρουσία.


5-Στις Γενικές Συνελεύσεις παρευρίσκονται τα μέλη του ΔΣ και της Εξελεγκτικής Επιτροπής. Η απουσία τους δεν επιφέρει ακυρότητα των ΓΣ.


6-Η Γενική Συνέλευση, πριν απ’ την έναρξη της, εκλέγει με ανάταση των χεριών Τριμελές Προεδρείο (Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γραμματέα), στο οποίο δεν περιλαμβάνονται τα μέλη του ΔΣ. Η συζήτηση διεξάγεται από τον Πρόεδρο της Γενικής

Συνέλευσης, σε σύμφωνη γνώμη του Αντιπροέδρου και του Γραμματέα της Γενικής Συνέλευσης. Τα πρακτικά κρατούνται από το Γραμματέα της Γενικής Συνέλευσης και τον εκλεγμένο βοηθό του και υπογράφονται από το Προεδρείο.

Δικαίωμα προτάσεων για εκλογή Προεδρείου Γενικής Συνέλευσης έχουν όλα τα μέλη. Όλες οι προτάσεις για την εκλογή του Προεδρείου, ανακοινώνονται από το ΔΣ πριν από την ψηφοφορία για την εκλογή του Προεδρείου.


7-Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, μπορεί να προστεθεί και άλλο επείγον θέμα, αφού εγκριθεί με απόλυτη πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης. 


Κατά τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης , μπορούν να παίρνουν το λόγο όσα μέλη το ζητήσουν. Ο χρόνος ομιλίας καθορίζεται από την Γενική Συνέλευση, ύστερα από πρόταση του Προεδρείου.


8-Η Γενική Συνέλευση : α) Εκλέγει, ανακαλεί και αντικαθιστά οποτεδήποτε, όλα τα όργανα του Σ.Ε.Β.Η.Ε β) Επικύρωνε ι τους Απολογισμούς και Γενικούς Ισολογισμούς του περασμένου χρόνου και ψηφίζει τους Προϋπολογισμούς του ερχόμενου, όλων των Ταμείων του Σ.Ε.Β.Η.Ε . γ ) Ελέγχει τη λογοδοσία της Εξελεγκτικής Επιτροπής . δ) Ψηφίζει τους ιδιαίτερους κανονισμούς, ε) Αναθεωρεί ή επικυρώνει αποφάσεις του Δ.Σ. 

ε) Τροποποιεί το Καταστατικό, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του Καταστατικού, στ) Παίρνει αποφάσεις για όλα τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο.


9 -Οι αποφάσεις παίρνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων.

Η Εφορευτική Επιτροπή εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία.


10-0ι αποφάσεις που παίρνονται από τη Γενική Συνέλευση είναι άκυρες, αν δεν υπάρχει απαρτία ή αν έρχονται σε αντίθεση με το Καταστατικό.


11-Σε περίπτωση ισοψηφίας, ξαναγίνεται η ψηφοφορία.


12-Οι ψηφοφορίες στις Γενικές Συνελεύσεις γίνονται με ανάταση των χεριών, εκτός από τις αποφάσεις για απεργίες, έγκριση του Απολογισμού και του Προϋπολογισμού, θέματα εμπιστοσύνης και προσωπικά θέματα, οπότε παίρνονται με μυστική ψηφοφορία.


Αρχαιρεσίες


Άρθρο 29


1-Οι εκλογές για την ανάδειξη του Δ.Σ. και όλων των Οργάνων και Αντιπροσώπων του Σ.Ε.Β.Η.Ε γίνονται με απλή αναλογική. Η ψηφοφορία είναι μυστική.


Οι υποψήφιοι μπορούν να κατεβαίνουν με κοινά ψηφοδέλτια – συνδυασμούς – ή σαν ανεξάρτητοι. Τα ψηφοδέλτια εκδίδονται από την Εφορευτική Επιτροπή και καλύπτουν τον αριθμό των εγγεγραμμένων μελών.


2-Για την κατανομή των θέσεων του Δ.Σ. σαν εκλογικό μέτρο καθορίζεται το πηλίκων της διαίρεσης του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων και του αριθμού των συμβούλων του Δ.Σ. Θεωρούνται έγκυρα και τα λευκά ψηφοδέλτια.


Κάθε συνδυασμός παίρνει τόσες έδρες όσες φορές συμπληρώνει το εκλογικό μέτρο. Τις θέσεις που μένουν – κενές, τις παίρνουν οι υποψήφιοι των συνδυασμών που έχουν κατά σειρά τα μεγαλύτερα υπόλοιπα, ώσπου να συμπληρωθεί ο τελικός αριθμός των θέσεων του Δ.Σ.


3-Η εκλογή των συμβούλων κάθε συνδυασμού, γίνεται σύμφωνα με τον αριθμό των σταυρών που θα συγκεντρώσει κάθε υποψήφιος.


4-Αν δεν υπάρχουν σταυροί προτιμήσεως, τους εκλεγμένους καθορίζει κάθε ψηφοδέλτιο.

Οι Αναπληρωματικοί Σύμβουλοι εκλέγονται με την ίδια διαδικασία.


5-0ι εκλογές για την ανάδειξη του Δ.Σ. και των άλλων Οργάνων του Σ.Ε.Β.Η.Ε γίνονται από την Εφορευτική Επιτροπή με 9 τακτικά μέλη και 5 αναπληρωματικά.

Και με τη συμμετοχή Δικαστικού Αντιπροσώπου. Η Εφορευτική Επιτροπή εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση Αρχαιρεσιών. Η Εφορευτική Επιτροπή εκλέγει με σχετική πλειοψηφία τον Προϊστάμενο και τον Γραμματέα της.


Τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι.

Η διαλογή των ψηφοδελτίων γίνεται από την Εφορευτική Επιτροπή. Στη διαλογή μπορεί να είναι παρόντες ένας εκπρόσωπος από κάθε συνδυασμό. Ενστάσεις κατά της εγκυρότητας των ψηφοδελτίων κρίνονται αμέσως από την Εφορευτική Επιτροπή.

Οι υποψηφιότητες υποβάλλονται εγγράφως στο Δ.Σ. και από την ημέρα της Γενικής Συνέλευσης Αρχαιρεσιών στην Εφορευτική Επιτροπή.


Η ψηφοφορία για την ανάδειξη των οργάνων του Σ.Ε.Β.Η.Ε γίνεται μέσα σε (8) οκτώ ημέρες, μετά τη Γενική Συνέλευση Αρχαιρεσιών.


Οι ψηφοφόροι αφού ψηφίσουν τοποθετώντας το ψηφοδέλτιο τους στο φάκελο των Αρχαιρεσιών, αντί για την κάλπη τοποθετούν το φάκελο στο δεύτερο επίσης υπογεγραμμένο μεγαλύτερο και σφραγισμένο φάκελο, τον οποίον αφού κλείσουν καλά, τον υπογράφουν.

Με ευθύνη του μέλους της Εφορευτικής Επιτροπής, που αναφέρεται στο δεύτερο εδάφιο της παρούσης παραγράφου οι φάκελοι μαζί με την ονομαστική κατάσταση επιστρέφουν στην έδρα του Σ.Ε.Β.Η.Ε, όπου η Εφορευτική Επιτροπή ακολουθώντας την ονομαστική κατάσταση αποσφραγίζει το φάκελο με το όνομα του ψηφοφόρου, τοποθετώντας το λευκό φάκελο με το ψηφοδέλτιο σε ειδική κάλπη όλων των Τμημάτων που ψήφισαν με αυτόν τον τρόπο. Οι ψήφοι είναι έγκυροι όταν ο αριθμός των φακέλων συμφωνεί με τον αριθμό της ονομαστικής κατάστασης, ο εξωτερικός φάκελος φέρει ευκρινώς διακρινόμενη την υπογραφή του εκλογέα, ο δε εσωτερικός φάκελος και το ψηφοδέλτιο που περιέχει είναι άθικτα, καθαρά, χωρίς ίχνος διακριτικού σήματος ή γραφής. Αν υπάρχει αποχή από μέλη του Τμήματος, επιστρέφονται άθικτοι οι εξωτερικοί φάκελοι που δεν χρησιμοποιήθηκαν.

Η καταμέτρηση των ψήφων που περιέχει συνολικά η κάλπη των Τμημάτων που ψήφισαν με αυτόν τον τρόπο, γίνεται από την Εφορευτική Επιτροπή με τη συνήθη διαδικασία.


Ταμείο Προνοίας.


Άρθρο 30,


1 – Όλα τα ενεργά μέλη του Σωματείου είναι ασφαλισμένα στο Ταμείο Προνοίας όταν αυτό ιδρυθεί . Το Ταμείο Προνοίας αποτελεί ξεχωριστό νομικό πρόσωπο με αυτοτελή διαχείριση, διοικείται όμως από το Δ.Σ. του Σωματείου μέσω πενταμελούς Επιτροπής που την απαρτίζουν μέλη του και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος, ο Γ. Γραμματέας, ο Ταμίας, ο Γραμματέας Αναπληρωτής, και ο Αναπληρωτής Ταμίας. Όταν κωλύονται τα μέλη αυτά, αναπληρώνονται από συμβούλους.


2-To Ταμείο Προνοίας εκπροσωπείται στις Αρχές, Δικαστικές και άλλες, και στα φυσικά ή Νομικά πρόσωπα, από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Σ.Ε.Β.Η.Ε


3-Ο Ταμίας του Σ.Ε.Β.Η.Ε .όντας και Ταμίας του Ταμείου Προνοίας έχει παράλληλες με εκείνον αρμοδιότητες που αναφέρονται στο άρθρο 20 του Καταστατικού. .Επειδή πρωταρχικό του καθήκον είναι η διατήρηση της αυτοτέλειας του Ταμείου Προνοίας, κρατάει για λογαριασμό του λογιστικά βιβλία ξεχωριστά από εκείνα του Σωματείου και φροντίζει να εκδίδονται ιδιαίτερες τριπλότυπες αποδείξεις.


4-ΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ: α) Εισφορά κατά μήνα ίση με το 25% της μηνιαίας εισφοράς που καταβάλει κάθε μέλος του Σ.Ε.Β.Η.Ε Το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξομειώνεται ή για ορισμένη περίοδο να μην εισπράττεται με απόφαση του ΔΣ του Σ.Ε.Β.Η.Ε β) Δωρεές των μελών, γ) Ότι άλλο αποφασίζει η Γενική Συνέλευση.


5-ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΙΝΑΙ: α) Η οικονομική συνδρομή του ΔΣ του Σ.Ε.Β.Η.Ε για οργάνωση των συνδικαλιστικών αγώνων και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των βοηθητικών ηθοποιών σε κάθε περίπτωση και με κάθε μέσο (παροχή νομικής προστασίας κλπ) και β) εξασφάλιση των ενεργών μελών του Σωματείου απέναντι σε κάθε κίνδυνο ανεργίας που οφείλεται σε απεργία ή ανταπεργία (LOCK OUT) ή την αποφασιστική συμμετοχή τους στους συνδικαλιστικούς αγώνες του Σ.Ε.Β.Η.Ε γ) Η παροχή βοηθημάτων στα άνεργα μέλη του Σωματείου που εγκαταλείπονται στην τύχη τους από τον εργοδότη – θεατρώνη – ιδίως μακριά από την μόνιμη κατοικία τους, ή όταν η σύμβαση εργασίας καταγγελθεί αδικαιολόγητα από τον εργοδότη, ή στην περίπτωση που αποτύχουν οι εργασίες του θιάσου, όχι βέβαια, από υπαιτιότητα των εργαζομένων συνεταιρικά κατά το άρθρο 3 του Καταστατικού, για τα ναύλα επιστροφής στην έδρα τους. Το ύψος των παρεχομένων βοηθημάτων θα καθορίζεται κατά περίπτωση από το ΔΣ του Σωματείου, με γνώμονα, φυσικά, την αντοχή του Ταμείου.

6-Η μη καταβολή αδικαιολόγητα της εισφοράς στερεί στα μέλη του όλα τα ωφελήματα που πηγάζουν από το Ταμείο. Το Δ.Σ. επιφυλάσσεται να επιβάλλει τις κυρώσεις τις οποίες καθορίζουν άλλες διατάξεις του παρόντος Κανονισμού.


Άρθρο 31.


1-Το Δ.Σ. του Σ.Ε.Β.Η.Ε έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα: α) Να καθορίζει την υποχρεωτική εισφορά των ενεργών μελών .β) Να συντάξει Κανονισμό Λειτουργίας, ο οποίος για να μπει σε εφαρμογή πρέπει να εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση του Σ.Ε.Β.Η.Ε


2-Ο Κανονισμός άφορα το εναρκτήριο σημείο απονομής των εφ’ άπαξ παροχών στους εξερχόμενους του επαγγέλματος ηθοποιούς, το ύψος των εφ’ άπαξ παροχών για την εκπλήρωση των σκοπών του – προβλημάτων και θα καθορίζει λεπτομερώς τους πόρους του


ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ


Πόροι, Περιουσία


Άρθρο 32


1 – Πόροι του Σωματείου είναι:


α) Οι καταβολές των συνδρομών των μελών του, σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος α του παρόντος.


β) Οι επιχορηγήσεις Δημοσίου (όπως του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών, Δήμων και Κοινοτήτων και λοιπών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου) .


γ) Οι πρόσοδοι από τις τυχόν δωρεές ή κληροδοτήματα ιδιωτών προς το Σ.Ε.Β.Η.Ε εκτός εάν δίνονται για κάποιον άλλο ειδικά προσδιορισμένο λόγο και σκοπό.


δ) Χρηματικές ενισχύσεις από το Κράτος ή άλλους φορείς Δημοσίου στο Σ.Ε.Β.Η.Ε για λογαριασμό του Οργανισμού των Εταιρικών Θιάσων.


ε) Οι. δωρεές των μελών τους.


στ) Οι. πρόσοδοι από την περιουσία του κινητή ή ακίνητη.


ζ) Οι εισπράξεις από παραστάσεις, γιορτές, διαλέξεις που οργανώνει το Σωματείο.


η) Ότι άλλο αποφασίζει η Γ. Συνέλευση.


2 – Περιουσία του Σωματείου είναι:


α) Οι καταθέσεις του στις Τράπεζες.


β) Τα ακίνητα ή κινητά που απέκτησε ή θα αποκτήσει μελλοντικά.


γ) Τα έπιπλα και ο λοιπός εξοπλισμός των γραφείων του. Τα χρήματα του επαγγελματικού Ταμείου του Σωματείου κατατίθενται υποχρεωτικά στην Εθνική Τράπεζα ή στην Τράπεζα Ελλάδας από τον Ταμία για λογαριασμό και στο όνομα του Σωματείου.

Ύστερα από απόφαση του Δ.Σ., αναλαμβάνονται τα χρήματα τα κατατεθειμένα στις Τράπεζες από τον Ταμία, αφού προηγουμένως τηρηθούν οι διατυπώσεις του άρθρου 20 του παρόντος. Το Δ.Σ. του Σωματείου μπορεί να αποφασίσει το ύψος του ποσού που μόνο του το Προεδρείο θα μπορεί ελεύθερα, να αναλαμβάνει από τις Τράπεζες μέσω του Ταμία.


1-Τα χρήματα του επαγγελματικού Ταμείου διατίθενται για τους σκοπούς που διαγράφονται στα άρθρα του παρόντος


2-Απαγορεύεται ο δανεισμός των μελών του Σ.Ε.Β.Η.Ε από το επαγγελματικό τους Ταμείο. Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση, η παροχή βοηθημάτων που δίνονται από το Ταμείο Πρόνοιας.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ


Αναπλήρωση μελών ΔΣ κλπ και υποχρεώσεις τους.


Άρθρο 33


1. Τα μέλη όλων των επιτροπών (ΔΣ κλπ)


Α) Δικαιούνται να παραιτηθούν από τα αξιώματά τους, αυτό με ενυπόγραφη δήλωση στην Διοίκηση του Σωματείου. Με την παραίτησή τους επέρχεται αυτόματα η αντικατάστασή τους από τους αναπληρωματικούς.


Β) Για όσο καιρό απουσιάζουν από την έδρα του Σωματείου, αναπληρώνονται από τους αναπληρωματικούς.


Γ) Όταν απουσιάζουν αδικαιολόγητα ένα μήνα από συνεδριάσεις τακτικές ή έκτακτες, θεωρούνται παραιτημένα, με συνέπεια να καταλαμβάνονται οι θέσεις τους, οριστικά από τους αναπληρωματικούς. Το ΔΣ είναι αρμόδιο να απαγγείλει την έκπτωση αυτή. Κατά της απόφασής του αυτής, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προσφύγει στη Γενική Συνέλευση μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ημέρα που θα κοινοποιηθεί.


Δ) Όταν κωλύονται να παραστούν σε οποιαδήποτε συνεδρίαση, έχουν υποχρέωση να ειδοποιούν έγκαιρα τον αρμόδιο Γραμματέα, για να είναι δυνατή η έγκριση πρόσκληση του αναπληρωτή τους.


2. Οι παραιτούμενοι εξακολουθούν να ευθύνονται για όλες τις πράξεις των Συμβουλίων ή Επιτροπών των οποίων ήταν μέλη μέχρι την ημέρα της παραίτησής τους.


3. Αν για οποιοδήποτε λόγο εκλείψουν μέλη της Διοίκησης και δεν υπάρχουν αναπληρωματικά μέλη, η Διοίκηση λειτουργεί ως τη λήξη της θητείας της με τα υπόλοιπα μέλη της, εφ’ όσον αυτά αρκούν για να σχηματίσουν απαρτία. Αν τα μέλη που απέμειναν δεν αρκούν για να σχηματίσουν απαρτία, συγκαλούν μέσα σε ένα μήνα Συνέλευση για την εκλογή νέας Διοίκησης.


4. Κατά το διάστημα αυτό τα μέλη που απέμειναν αποτελούν την προσωρινή Διοίκηση του Σωματείου και ασκούν όλες τις αρμοδιότητες της τακτικής Διοίκησης, εκτός του δικαιώματος διαγραφής μελών.


5. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται αναλόγως και για όλα τα άλλα συλλογικά όργανα του Σωματείου.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η


ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΠΕΤΕΙΩΝ


Άρθρο 35


Η εργατική πρωτομαγιά είναι μέρα αγωνιστικής αργίας και το Σ.Ε.Β.Η.Ε συμμετέχει.

Συμμετέχει επίσης στις λαϊκές κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις για την επέτειο των ηρώων του Πολυτεχνείου (17 Νοέμβρη).


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι


ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.


Άρθρο 37


1-Ιδρύεται Πειθαρχικό Συμβούλιο με σκοπό την επιβολή πειθαρχικών ποινών για παραβιάσεις, από τα μέλη, του Καταστατικού, των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης και του Δ.Σ. του Σ.Ε.Β.Η.Ε και γενικά για κάθε αντισυναδελφική και αντιεπαγγελματική ενέργεια.


2-Αποτελείται από (7) επτά μέλη.

Τα (6) έξη μέλη εκλέγονται την ίδια μέρα των Αρχαιρεσιών του Σ .Ε.Η. με τη διαδικασία και το σύστημα του άρθρου 30 και το έβδομο ορίζεται από το Δ. Σ. του Σ. Ε. Η.


3-Λειτουργεί με Εσωτερικό Κανονισμό που συντάσσεται από το μεικτό Δ.Σ. που αποτελείται από το Δ.Σ. του Σ.Ε.Β.Η.Ε και από το Πειθαρχικό Συμβούλιο και ψηφίζεται από τη Γενική Συνέλευση.


ΑΡΘΡΟ 38


1-Τα έγγραφα του Σωματείου είναι έγκυρα όταν υπογράφονται από τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα, ή τους νόμιμους αναπληρωτές τους.


2-Τα πρακτικά Συνεδριάσεων του Δ.Σ. των διαφόρων Επιτροπών ή των Γενικών Συνελεύσεων συντάσσονται επί τόπου αμέσως και υπογράφονται από τον Πρόεδρο και από όλα τα παρευρισκόμενα, αν είναι δυνατόν, μέλη του Σώματος που συνεδριάζει.


3-Για κάθε θέμα που δεν ρυθμίζεται από το παρόν, αποφάσιζε ι η Γενική Συνέλευση με ψήφισμα.


ΆΡΘΡΟ 39


Για να τροποποιηθεί το παρόν Καταστατικό, συγκαλείται Η Γενική Συνέλευση των μελών του Σ.Ε.Β.Η.Ε, για την οποία απαιτείται απαρτία του 1/2 τουλάχιστον των νομίμως εγγεγραμμένων ταμειακώς εντάξει μελών και απόφαση με πλειοψηφία των τριών τετάρτων (3/4) των παρόντων.


ΆΡΘΡΟ 40


Μεταβατικές Διατάξεις


 Μέσα σε δύο μήνες από την εγγραφή στα βιβλία Σωματείων της διάταξης του αρμοδίου Ειρηνοδικείου που θα εγκρίνει το παρόν Καταστατικό, το Δ.Σ. οφείλει να προκηρύξει και να διενεργήσει Αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Δ.Σ. και νέων οργάνων του Σ.Ε.Β.Η.Ε και των Αντιπροσώπων του στις υπερκείμενες συνδικαλιστικές Οργανώσεις, αφού προηγούμενα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του Μητρώου και έχουν διαγραφεί όσοι εμπίπτουν στις διατάξεις του αρ.8 του παρόντος Καταστατικού.

Ως την ολοκλήρωση και έγκριση από το Δ.Σ. του Σ.Ε.Β.Η.Ε της διαδικασίας της εκκαθάρισης του Μητρώου, τα ενεργά μέλη του Σ.Ε.Β.Η.Ε διατηρούν την ιδιότητά τους.


Η θητεία του Δ.Σ. και όλων των Οργάνων του Σ.Ε.Β.Η.Ε που θα εκλεγούν από τις πιο πάνω Αρχαιρεσίες, 


Η εφαρμογή του αρχίζει από την επομένη της καταχώρησης στα βιβλία Σωματείων της διάταξης του αρμοδίου Δικαστηρίου, που θα εγκρίνει το τροποποιημένο αυτό Καταστατικό.


Το παρόν καταστατικό αποτελούμενο από σαράντα (40) άρθρα ενεκρίθη σήμερα υπό των ιδρυτών στην Καλλιθέα και εις το επί της οδού Δαβάκη αρ. 68 στον 4ο όροφο γραφείο, όπου συνήλθαμε σε συνεδρίαση και υπεγράφη ως εξής:


Καλλιθέα,    …../…./2020    



ΟΙ   ΙΔΡΥΤΕΣ








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αιτηση εγγραφης στο ΣΕΒΗΕ